Varaždinski klipić

Varaždinski klipić od integralnog pirovog brašna

Sastojci:
  • 80 g svježeg kvasca
  • 6 dl mlijeka
  • malo šećera
  • 1 kg integralnog pirovog brašna
  • 25 g soli
  • 2 dl ulja
Za premazivanje:
  • ½ jaja
  • kumin
Priprema:
  1. Kvasac stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera
  2. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje i dignuti kvasac pa s mlijekom zamijesimo mekano tijesto.
  3. Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga staviti da se diže. Kada je dignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo u loptice i opet ih stavimo da se dižu.
  4. Svaka loptica se razvalja da bude dug otprilike 20 cm. Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore i usput ga rastežite u dužinu tako da klipići budu dugi 25 cm.
  5. Složite ih na tepsiju i stavite da se opet dižu.
  6. Premažemo ih žumanjkom i posipamo sezamom, kimom ili po ukusu.
  7. Peku se na 220°C 10 do 12 minuta.