Sastojci za tortilje:
- 350 g integralnog pirovog brašna
- 2 dcl vode
- žlica masti
- prstohvat praška za pecivo
- prstohvat suhe germe
Priprema tortilja:
Zamijesiti sastojke i ostaviti da tijesto odmara pola sata. Od tijesta napraviti 17-20 loptica, razvaljati ih u palačinke veličine vaše tave. Peći na suhoj tavi sa svake strane 10-ak sekundi. Čim počnu dobijati mjehurići treba ih okrenuti, ne duže jer će biti hrskavi i neće se moći zamotati. Tortilje pokriti alu folijom da dodatno omekšaju do upotrebe.
Punjenje za tortilje:
Sastojci:
- crveni luk
- pileće bijelo meso izrezano na kockice
- 1 konzerva crvenog graha
- 1 konzerva kukuruza šećerca
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 čili papričica
Priprema:
Dinstati luk dok ne požuti te staviti narezano pileće bijelo meso na sitnije kockice. Dinstati 10-15 minute i dodati crvenu i zelenu papriku izrezanu na kockice. Poslije dodati crvenu mljevenu papriku, chili, kečap ili koncentrat rajčice, origano, sol, papar, vegete i malo vina po želji.