Potrebni sastojci:
-
- 500 g integralnog pirovog brašna
-
- 14 g suhog kvasca ili pola svježeg
-
- 15 g šećera (1 žlica)
-
- 15 g soli + za posipati na kraju
-
- 350 ml tople vode
- 2 – 3 češnja češnjaka
-
- 1 – 2 žlice suhog ružmarina
- 4 – 5 žlica maslinovog ulja
Priprema:
- U 150 ml tople vode rastopite kvasac te dodajte šećer i pustite da odstoji 15-ak minuta kako bi se kvasac aktivirao. Dok se kvasac kvasi na lijepoj drvenoj podlozi, prosijte brašno, dodajte sol i pomiješajte.
- Napravite malo brdašce. Posred brdašca napravite krater i u njega ulijte kvašćevu otopinu. Počnite mijesiti tijesto povremeno dodavajući ostatak vode po potrebi.
- Mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete lijepu glatku kuglu.
- U čistu posudu ulijte žlicu maslinovog ulja i na to položite tijesto. Prekrijte tijesto i pustite da odstoji 1,5 h.
- Nakon sat i pol na pobrašnjenoj podlozi premijesite tijesto. Ponovno vratite u posudu (ovaj put bez ulja) i ostavite da se diže između sat i sat i pol.
- U međuvremenu u mužaru smiksajte 2 – 3 žlice maslinova ulja, dva prstohvata krupne soli, žlicu ružmarina i 3 češnja češnjaka i pustite da odstoji da bi se okusi proželi.
- Maslinovim uljem namastite tepsiju i u nju stavite tijesto te ga jagodicama prstiju raširite po cijeloj tepsiji i prstima načinite vidljive udubine u tijestu. Ako želite tanju, hrskaviju fokaču uzmite veću tepsiju i razvucite tijesto da bude tanko kao za pizzu. Ako želite malo deblje tijesto uzmite manju tepsiju jer će biti će mekša. Premažite mješavinom ulja i začina, u tijesto mjestimično ugurajte masline i cherry rajčice te pustite da odstoji dok se pećnica grije na 180 stupnjeva. Možete pripremljeno tijesto još malo posoliti krupnom solju po vrhu, posipati s malo šarenog papra i nekoliko prstohvata slatke paprike.
- Stavite peći 15-ak minuta. Kad je zlatno – smeđa, na vrhu lagano hrskava, a iznutra mekana kao spužva, to je to. Dobar tek!
Posluživanje:
Pojedite ju dok je topla jer je takva najbolja i najsočnija. Uz neki svježi sir paše idealno, iako je i sama za sebe poslastica.