Eko integralno pirovo brašno

dav

Nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost1331 kJ / 315 kcal
Masti2,31 g
od kojih zasićene masne kiseline0,49 g
Ugljikohidrati56,91 g
od kojih šećeri3,06 g
Vlakna8,16 g
Bjelančevine12,52 g
Soli< 0,01 g

Povezani recepti:

Eko integralno pirovo brašno

Pir (lat. Triticum spelta) je žitarica koju se smatra pretečom današnje pšenice. Stoljećima nije modificiran i do današnjice je zadržao prvotne karakteristike. Za dobivanje integralnog brašna od pira melje se cijelo zrno sa svim njegovim hranjivim dijelovima, odnosno melje se zrno sa vanjskom košuljicom koja je prepuna zdravih sastojaka i središnjim dijelom (endosperm).

Pirovo integralno brašno ima više bjelančevina, a manje kalorija od običnog pšeničnog brašna, te je lakše probavljivo.
Po sadržaju bjelančevina, pir je na samom vrhu među žitaricama jer ih sadrži od 12 do 20%. Bjelančevine pira, odnosno gluten u piru, se strukturno razlikuju od pšeničnih bjelančevina i zbog toga ovo brašno dobro podnose ljudi koji su inače osjetljivi na bjelančevine drugih žitarica (primjerice, pšenice). Brašno nije pogodno za upotrebu osobama koje boluju od celijakije.

Način upotrebe:

Zbog manjeg udjela glutena brašno se ne smije puno mijesiti jer će u protivnom nastati mrvljiva tekstura. U usporedbi sa pšeničnim brašnom ima veću topivost u vodi tako da je u izradi tijesta potrebna oko 25% manje tekućine.

Također, tijesta od pirovog integralnog brašna neće narasti jednako kao i ona od pšeničnog brašna, ali ih je u pravilu puno lakše razvaljati tako da je ovo brašno idealno za izradu savijača i sličnih delicija. Koristi se i za izradu raznih ostalih kolača, palačinka, keksa, kruha, grisina i peciva.

Sastojci:

100% pirovo integralno brašno (lat. Triticum spelta)

Napomena:

Proizvod sadrži gluten.

Uvjeti čuvanja:

Čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu.

Rok upotrebe:

Istaknut na pakiranju.

3.4 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x