Nutritivna vrijednost:
Energetska vrijednost | 1412 kJ / 334 kcal |
Masti | 2,26 g |
od kojih zasićene masne kiseline | 0,51 g |
Ugljikohidrati | 62,47 g |
od kojih šećeri | 3,04 g |
Bjelančevine | 12,9 g |
Vlakna | 5,93 g |
Soli | < 0,01 g |
Povezani recepti:
Eko bijelo pirovo brašno
Pir (lat. Triticum spelta) je žitarica koju nazivaju praiskonskom pšenicom jer stoljećima nije modificiran i do današnjice je zadržao prvotne karakteristike.
Pirovo bijelo brašno sadrži gluten, ali u značajno manjoj količini nego pšenično brašno. Razlikuje se od integralnog pirovog brašna u tome što ne sadrži vanjski sloj i klicu, odnosno nije brašno od cjelovitog zrna. Okusom podsjeća na orašaste plodove i blago je slatkastog okusa koji je sličan okusu integralnog pšeničnog brašna.
Način upotrebe:
U kulinarstvu pirovo bijelo brašno uspješno zamjenjuje bilo koje drugo brašno u potpunosti ili se miješa u omjeru 1:1 sa brašnom iz izvornog recepta.
Brašno se koristi i za kuhanje (npr. zgušnjavanje), ali je potrebno izbjegavati vrlo visoke temperature kuhanja.
Zbog manjeg udjela glutena brašno se ne smije puno mijesiti jer će u protivnom nastati mrvljiva tekstura te u usporedbi sa pšeničnim ima veću topivost u vodi tako da je u izradi tijesta potrebna manja količina tekućine.
U nekim izvorima preporuka je količinu tekućine iz izvornog recepta smanjiti za 25%. Također, tijesta od pirovog bijelog brašna neće narasti jednako kao i ona od pšeničnog brašna, ali ih je u pravilu puno lakše razvaljati tako da je ovo brašno idealno za izradu savijača i sličnih delicija.
Sastojci:
100% pirovo bijelo brašno (lat.Triticum spelta)
Napomena:
Proizvod sadrži gluten.
Uvjeti čuvanja:
Čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu.
Rok upotrebe:
Istaknut na pakiranju.