Eko bijelo pirovo brašno

Nutritivna vrijednost:

Energetska vrijednost1412 kJ / 334 kcal
Masti2,26 g
od kojih zasićene masne kiseline0,51 g
Ugljikohidrati62,47 g
od kojih šećeri3,04 g
Bjelančevine12,9 g
Vlakna5,93 g
Soli< 0,01 g

Povezani recepti:

Eko bijelo pirovo brašno

Pir (lat. Triticum spelta) je žitarica koju nazivaju praiskonskom pšenicom jer stoljećima nije modificiran i do današnjice je zadržao prvotne karakteristike.

Pirovo bijelo brašno sadrži gluten, ali u značajno manjoj količini nego pšenično brašno. Razlikuje se od integralnog pirovog brašna u tome što ne sadrži vanjski sloj i klicu, odnosno nije brašno od cjelovitog zrna. Okusom podsjeća na orašaste plodove i blago je slatkastog okusa koji je sličan okusu integralnog pšeničnog brašna.

Način upotrebe:

U kulinarstvu pirovo bijelo brašno uspješno zamjenjuje bilo koje drugo brašno u potpunosti ili se miješa u omjeru 1:1 sa brašnom iz izvornog recepta.

Brašno se koristi i za kuhanje (npr. zgušnjavanje), ali je potrebno izbjegavati vrlo visoke temperature kuhanja. 

Zbog manjeg udjela glutena brašno se ne smije puno mijesiti jer će u protivnom nastati mrvljiva tekstura te u usporedbi sa pšeničnim ima veću topivost u vodi tako da je u izradi tijesta potrebna manja količina tekućine.

U nekim izvorima preporuka je količinu tekućine iz izvornog recepta smanjiti za 25%. Također, tijesta od pirovog bijelog brašna neće narasti jednako kao i ona od pšeničnog brašna, ali ih je u pravilu puno lakše razvaljati tako da je ovo brašno idealno za izradu savijača i sličnih delicija.

Sastojci:

100% pirovo bijelo brašno (lat.Triticum spelta)

Napomena:

Proizvod sadrži gluten.

Uvjeti čuvanja: 

Čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu. 

Rok upotrebe: 

Istaknut na pakiranju. 

3.4 28 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x